16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEmil Boc: Guvernul Negoiţă va trece de parlament

Emil Boc: Guvernul Negoiţă va trece de parlament

Premierul interimar Emil Boc crede că guvernul pe care îl va forma Liviu Negoiţă va trece de parlament. Cum vede acesta viitorul economic al ţării şi situaţia politică, citiţi într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei de Sud.

Rep. – De ce Liviu Negoiţă prim-ministru?
E.B.: – Este o propunere care răspunde şi aşteptărilor opoziţiei. Este un bun manager, ales cu 80%, cu performanţe administrative. Liviu Negoiţă răspunde acestor exigenţe pe care chiar opoziţia le-a formulat de la început.

Rep.: – A fost propunerea PD-L sau a preşedintelui Traian Băsescu?
E.B.: – Este una dintre propunerile PD-L.

Rep.: – Preşedintele a tot vorbit în ultima vreme despre legea responsabilităţii fiscale, atrăgând atenţia primarilor să aibă grijă în privinţa cheltuielilor pentru angajări.
E.B.: – Pot să vă spun doar că este o vorbă românească: să nu te întinzi mai mult decât îţi este plapuma. Iar legea nu face decât să aplice acest sistem. 99% este gata. Probabil în jurul datei de 15 noiembrie va fi trimisă parlamentului. Se mai fac unele observaţii asupra ei de către FMI şi Comisia Europeană. Legea întronează disciplina şi responsabilitatea fiscală. Nu mai poţi lua bani de la investiţii şi să-i duci la salarii, să faci o sută de mii de rectificări bugetare prin care să muţi banii în funcţie de priorităţile de moment şi să îţi concepi bugete nerealiste, să faci angajări şi să nu ai bani.

Rep.: – Câte zile libere neplătite vor avea bugetarii şi cu cât vor scădea salariile în această perioadă?
E.B.: – Din cauza contestării la Curtea Constituţională, legea va intra în vigoare acum, în luna noiembrie, şi se va aplica în noiembrie şi decembrie, probabil patru zile libere în fiecare lună, cel mult. Dacă se aplică pe trei luni reducerea salarială era per total de 15%, aşa va fi între 10 şi 12%.

Rep.: – Vor fi tăiate stimulentele de la 1 ianuarie?
E.B.: – Avem o lege a salarizării unitare, care spune foarte clar, în primul rând, că sporurile nu vor depăşi 30% din salariu, iar pe de altă parte, că nici un salariu, în mână, nu va fi diminuat în 2010. Pe de altă parte, legea duce între 1 şi 12 raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu. Stimulentul acesta este inclus în sporuri. Acum, unele sporuri au fost incluse în salariu, o parte va rămâne în cei 30%. Important este că am eliminat salariile de lux ale bugetarilor. De exemplu, cabinetele demnitarilor au cu 20% mai puţini membri. De asemenea, lucrăm la un program complex de reprofesionalizare. Mulţi dintre cei disponibilizaţi intră în acest program.

Rep.: – Credeţi că refacerea Alianţei D.A., propusă de preşedintele Băsescu, va reuşi?
E.B.: – Nu e propunere nouă. Eu, în decembrie 2008, am fost împreună cu domnul Blaga, Flutur şi Videanu la sediul PNL, cerându-le să intre la guvernare. Atunci, aroganţa domnului Tăriceanu a dus PNL în opoziţie. Dacă spunea da, PNL era la guvernare. Alianţa cu PNL este cea mai naturală din punct de vedere ideologic. Sper ca, de această dată, să prevaleze raţionalitatea, înţelepciunea, nu orgoliile de moment ale unor lideri. Sper că liberalii au învăţat din lecţiile opoziţiei din cele nouă luni.

Rep.: – Parlamentul v-a cerut să veniţi cu proiectul legii bugetului pe 2010. O veţi face?
E.B.: – Categoric, eu voi face acest lucru, numai că avem o problemă legală. Legea de funcţionare a guvernului spune că guvernul interimar nu poate emite proiecte de lege. Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care cere guvernului să ducă bugetul în parlament, dar acea hotărâre nu modifică legea, deci, până când parlamentul nu modifică legea, eu nu pot trimite bugetul, dar lucrăm accelerat la el. Cred că, în jur de 15-20 noiembrie, proiectul de buget va fi gata.

Rep.: – Buget care prevede, printre altele, creşterea masei impozabile…
E.B.: – Bugetul respectă indicatorii conveniţi cu FMI şi UE, cu deficit de 5,9% pe 2010 pentru a asigura sustenabilitatea cheltuielilor publice şi a investiţiilor.

Rep.: – Ce se mai întâmplă cu Programul „Rabla“?
E.B.: – Programul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010 pentru persoanele juridice.

Rep.: – Credeţi că parlamentul va vota cabinetul Liviu Negoiţă?
E.B.: – Cred că va trece pentru că parlamentarii au două argumente foarte puternice. Primul este că se uită şi ei la ce se întâmplă în România şi văd o criză economică în plină desfăşurare, văd nevoia unui guvern care să ducă mai departe programele convenite cu organismele internaţionale. Şi, doi, nu cred că vor mai asculta nici de Mircea Geoană, nici de Marko Bela, nici de Crin Antonescu când vor şti că următorul pas îl constituie alegerile anticipate. Şi nu cred că mai sunt parlamentari fericiţi în România care să meargă în alegeri imediat după turul doi de la alegerile prezidenţiale. Nu spun că o vor face de teamă, ci ca o consecinţă a responsabilităţii vor susţine guvernul.

Rep.: – Firmele private strigă de ceva vreme că mor şi acuză introducerea impozitului minim…

E.B.: – Impozitul minim a adus resurse la buget. El a curăţat de pe piaţă acele firme care existau numai pentru a face tranzacţii fictive. Foarte multe firme au fost obligate să iasă din pasivitate. Le ţineau acolo doar ca să facă tot felul de şmecherii. Propunerea mea a fost ca din 2010 să restrângem adevăratul impozit forfetar numai la acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi ţinută sub control altfel. Deci, eu cred că şi în alte părţi ale lumii somajul este crescut. Noi nu am majorat TVA-ul, nici cota unică, uitaţi-vă la Ungaria. Am menţinut locurile de muncă, am făcut tot ce s-a putut în această vreme. Acum, gata, trece perioada asta grea. Din 2010 avem de-a face cu creştere economică între 0,5 şi 1%. Practic, am trecut partea grea.

Rep.: – Statul este cel mai mare aspirator de bani de la bănci, în detrimentul populaţiei şi al firmelor.
E.B.: – Nu am inventat noi deficitul bugetar. Daţi-mi dumneavoastră altă soluţie! Un stat cu deficit bugetar este logic să se împrumute şi atunci trebuie să cauţi altă sursă. Hai să luăm tranşa de la FMI şi vom avea toţi şi salarii, şi pensii.
Rep: – Preşedintele a criticat, la un moment dat, comportamentul băncilor…
E.B.: – Eu mă uit întâi la clasa politică. Să nu aşteptăm ca băncile să vină să ofere gratis împrumuturi. Să fim realişti! Programul „Prima casă“ a ajuns la 7.811 cereri aprobate. Să vedem partea plină a paharului. 328 de milioane de euro au intrat în sistem, în mobilă, în utilităţi, 7.811 tineri nu mai plătesc chirie. Evident că ponderea caselor noi este mai mică, dar a fost un mecanism care a dezgheţat piaţa. 5.700 de IMM-uri au putut salva 80.000 de locuri de muncă.

Rep.: – De ce firmele anunţă atunci apocalipsa?

E.B.: – Pentru că este greu. Întrebaţi-l pe Obama în America! E mai uşor? Întrebaţi-o pe Merckel, în Germania, pe premierul spaniol. Peste tot în lume sunt vremuri grele.

Rep.: – Cum caracterizaţi clasa politică din România?

E.B.: – O clasă care încă se bate pentru propriile privilegii, dar vremea aceasta a trecut.

Rep.: – Vă doriţi să mai fiţi prim-ministru într-un viitor guvern?
E.B.: – Viaţa merge înainte. Nu se termină viaţa politică odată cu demiterea de către un parlament care îşi apără privilegiile. Pe mine m-au dat jos nişte parlamentari care au vrut să-şi păstreze pensiile. Vremea lor va trece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII